WordPress Kalıcı Bağlantıları Ayarlamak

WordPress de kalıcı bağlatılardan bahsedeceğim.Konu içinde anlatacağım ayarlar Linux sunucular için geçerlidir. Kalıcı bağlantılar denilince akla gelen ilk şey tabiki .htaccess dosyasıdır.Kalıcı bağlatıları ister .htaccess dosyasını yazılabilir ( yani CHMOD 777 ) yaparak yada kendimiz güncelleyebiliriz.Burda en kullanışlı olanı….   .htaccess dosyasını yazılabilir yapmaktır.Bu sayede kalıcı bağlantı türünü değiştirmek istediğimizde sürekli .htaccess dosyasını değiştirmemiz gerekmez , sistem otomatik olarak yapar.Eğer FTP ‘nizde .htaccess dosyası mevcut değilse bilgisayarınızda bir metin belgesi oluşturup FTP ‘ye attıktan sonra adını .htaccess diye değiştirin. (Windows ta .htaccess isimle metin belgesi oluşmuyor.Farklı isimle oluşturup FTP de ismini .htaccess yapacaksınız. )

Kalıcı bağlantı ayarları için : Yönetim Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmına geliyoruz.Burada ayarları görebilir ve istediğimizi seçebiliriz.İlk olarak kategori temelini ayarlamalıyız.Bu ayar standart olarak category dir. Tabi bunu istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Mesela, kategori temeli olarak   konular kodunu kullanırsanız, kategori bağlantıları http://adresiniz.com/konular/kategorilenmemis/ şeklinde görünecek. Eğer boş bırakırsanız varsayılan değerler kullanılacaktır.

Bu kısmı geçtikten sonra şimdi en önemli yere geldik.

Özel Yapı ‘ya

Artık WP kullanıcıları özel yapıyı tercih ediyor ve genelde kullanılan iki ayar var.

1. /%category%/%postname%

2. /%postname%.

Aşağıda bütün fonksiyonlar ve açıklamaları mevcut bunlar sayesinde istediğiniz ayarlamayı yapabilirsiniz.

%year%     : Yazının yazıldığı yıl mesela 2007
%monthnum%     : Yazının yazıldığı ay mesela 01
%day%     : Yazının yazıldığı gün mesela 22
%hour%     : Yazının yazıldığı saat mesela 22
%minute%    : Yazının yazıldığı dakika mesela 12
%second%    : Yazının yazıldığı saniye mesela 43
%postname% : Yazını ismi mesela Merhaba Dünya
%post_id%     : Yazının id numarası mesela 235
%category%     : Yazının yazıldığı kategori mesela Günlük
%author%     : Yazıyı yazan kullanıcı mesela Musty

Bunları kullanma şekli /fonksiyon1/fonksiyon2 şeklindedir.

TAVSİYE : Yazıların hızlı indekxlenmesini ve arama motorları tarafından sevilmek açısında bu ayarı     /%postname%.html olarak yapmanızı öneririm.Tabi diğer SEO / Arama Motoru Optimizasyonları yanında.

Bu şekilde adresleriniz : http://adresiniz.com/konuismi.html şeklinde çıkacaktır.

Mehmet Abacı hakkında 1024 makale
Merhaba! Gazeteci, İçerik Üreticisi ve Web Tasarımcısıyım. İnternetten bilgiye erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor ve içerikler üreterek blog makaleleri yazıyorum. Biltek İnternet Hizmetleri'nin kurucusuyum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*