Fast Boot Nedir?

Fast Boot, bir bilgisayarın hızlı ve daha kısa bir sürede başlatılmasını sağlayan bir özelliktir. Sistem girdilerinin ve sürücülerin bellekte önbelleklenmesi gibi iyileştirmelerle mümkün olabilmektedir.

Bilgisayar veya Android cihazlar üzerinde bazı değişikliklerin yapılmasına olanak sağlar. Android akıllı telefon veya tabletlerin çekirdeğinde yer alan gizli dosyalara ulaşmaya yarar.

Fast boot, Android cihazlardaki gizli dosyalara, bilgisayar üzerinden ulaşım sağlayan bir protokoldür. Bu gizli dosyalar Android cihazların çekirdeğinde yer alır. Çoğu marka bu tür dosyalara ulaşımı kısıtlamıştır. Ancak hala bazı markalarda bu protokolün uygulanması mümkündür. Fast boot, kurtarma modunun da bir alternatifidir.

Fast boot modu neden olur?

Fast boot modu, Android cihaz kullanıcılarına farklı sürümleri deneyimleme özgürlüğü verir. Böylece kullanıcılar kök dosyalarda değişiklik yapar. Yeni Android sürümleri test eder. Kısaca her kullanıcı kendine en uygun olan sürümü kullanma fırsatı bulur. Bu mod, farklı deneyimler sunsa da bazı kullanıcılara zarar vermesi söz konusudur. Fast boot modunun açılması, cihazdan cihaza değişiklik gösterir. Bazen açma/kapama tuşuna uzun süre basılması ile bu mod açılır. Bazen de ses açma veya kapama tuşunun birine basılması gerekir. Cihazın aniden bu moda girmesi, kullanıcılar için kimi zaman korkutucudur.

Neredeyse tüm kullanıcılar, ön yükleyicinin kilidini açmayı tercih eder. Ön yükleyicinin kilidini açmak, özel kurtarma işlemini başlatmak için fast boot kullanılır. Stok üretici yazılım, dosya sistemi veya flash bellek değişiklikleri için de kullanılır. Fast boot modu açıkken, cihazın önyükleme moduna yardımcı olur. Fast boot, herhangi bir işletim sistemi yüklü olmadan da çalışır. Fast boot, kişisel bilgisayarlarda bu moda bağlanmak için tasarlanmış bir arayüzdür. Bu sayede kişisel bilgisayar üzerinde kontrol sağlamak mümkündür.

Fast boot modu nedir?

Fast boot modu, verileri doğrudan cihazın flash belleğine yazdırır. Veya verilerde değişiklik yapmaya yardımcı olur. Fast boot modu, cihazın bölümlerine erişim sağlamaya yarayan bir sistemdir. Böylece veri bölümüne ve önyükleme bölümüne erişim sağlanmış olur.

Fast boot modu, aslında cihazdaki temel dosyaların bazı kısımlarını değiştirme olanağı tanır. Android cihaz üreticileri, bu modun açılmasını önlemek için güvenlik amaçlı bu dosyaları kilitler. üretici tarafından önyükleyici (bootloader) kilidinin açılmasına izin verilmesi de mümkündür. Eğer izin verildiyse, fast boot işlemlerini yapmak mümkündür.

Fast boot modu ne işe yarar?

Fast Boot modu, bilgisayarınızı hızlı bir şekilde açmanıza ve işinize daha kısa bir sürede başlamanıza yardımcı olur. Bu özellik, özellikle büyük ve yavaş başlayan bir sistem için faydalıdır.

Fast boot, Android cihazların mevcut özelliklerini değiştirmeye yardımcı olur. Android’te bazı bölümlerde değişiklik yapmak için ön yükleyicinin kilidi açılmalıdır. Android cihazın stok yazılımı, genellikle buna izin vermez. Bu noktada da fast boot moduna ihtiyaç duyulur. Fast boot modu ile aşağıdaki işlemler yapılır:

  • Bootloader kilidi açma
  • Custom rom yükleme ya da rom atma
  • Custom recovery yükleme
  • Stock rom yükleme
  • Sistem imajı alma

Fast boot modu, bilgisayar ve Android cihazlar arasında iletişim kurmada bir aracıdır. Bu mod, Android cihazlarda bazı özellikleri etkin hale getirir. Ön yükleyici, custom ROM, kernel, kurtarma bunlardan bazılarıdır. Fast boot modu ile sistem bölümlerinde değişiklik yapılır. Fast boot oldukça etkili bir protokoldür. Yazılım güncellemek, önyükleyici kilidini açmak  gibi işlevleri vardır. Bazen bozulan cihazları onarmak için bile kullanılır.

Fast boot modu nasıl açılır?

Fast Boot modunu açmak, işletim sisteminiz ve bilgisayar modelinize bağlıdır. Genel olarak, Fast Boot modunu açmak için BIOS (ya da UEFI) ayarlarına girmeniz gerekir. Bu ayarlar, genellikle bilgisayarınızı başlatırken F2, Del veya Esc tuşlarından birini kullanarak erişebilirsiniz. Fast Boot seçeneğini bulmanız ve açmanız gerekir. Bunun nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için, bilgisayarınızın kullanım kılavuzuna veya destek sayfasına bakabilirsiniz.

Kişisel bilgisayarlarda bu modu açmak için bazı sürücülere ihtiyaç duyulur. Bu sürücüler, ADB ve fast boot sürücüleridir. Fast boot işlemi için işletim sisteminin ne olduğu önemli değildir. Fast boot modu açma, oldukça kolay ve anlaşılır bir işlemdir.

Bu mod, bazı basit kod satırlarını kullanır. Cihazınızda bulunan dosyaları yeniden yükleme ve değiştirme olanağı sunar. Fastboot modunu açmak için ADB’den (Android Debug Bridge) yararlanmak mümkündür. ADB kullanarak bu modu açmak için birtakım işlemleri yapmak gerekir. Öncelikle kişisel bilgisayarda ADB ve fast boot sürücüleri yoksa bunların yüklenmesi gerekiyor. Ardından da Android cihazın, kişisel bilgisayara bağlanmalı ve ADB terminali başlatılmalıdır. Daha sonrasında ise sırası ile aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

  • adb-setup.exe dosyasını çalıştırın. Ardından açılan mavi ekran komut dosyasına ‘Y’ yazın. Böylece ADB ve fast boot çalışacaktır.
  • ADB ve fast boot yüklemeleri tamamlanana kadar bekleyin.
  • Ardından Android cihazınıza mevcut son sürüm Google USB sürücülerini yükleyin. Bunun için yine ‘Y’ yazın. Bu şekilde Android cihazınız, bilgisayar ile bağlanmış olacak.
  • Masaüstünüzde bir yeni kurulum penceresi açılacak. Açılan bu ekranda ‘Sonraki’ seçeneğine tıklayın.
  • ‘Google Inc. Kullanıma Hazır’ bildirimi geldiğinde ADB klasörünü Windows/C dizininde göreceksiniz.
  • Klasör dizinine gelin. Boşluk olan bir alanda Shift tuşuna basılı tutun ve mouse ile sağ tık yapın. Sonra da ‘Komut Penceresini Burada Aç’ seçeceğine basın.
  • Android cihazı USB ile bilgisayara bağlayın. Ardından okut bölümüne “ADB reboot Fast boot’ yazın. Ardından enter tuşuna basın.
  • Android cihazınızı kapatıp açtığınızda fast boot modu başlamış olacaktır.

Xiaomi cihazlarda fast boot modu açmak

  • Xiaomi cihazınızı kapatın.
  • Güç ve Ses kısma tuşuna 5-6 saniye boyunca basılı tutun.
  • Bir süre bekleyin sonrasında telefon fast boot moduna girecektir.

Redmi cihazlarda fast boot modu açmak

  • Redmi cihazınızı kapatın.
  • Güç tuşu ile ses kısma tuşuna basın. Ekranda fast boot modunu görene dek, basılı tutun.
  • Bir süre bekledikten sonra fast boot modu açılacaktır.

Samsung cihazlarda fast boot modu açmak

  • Samsung cihazınızı kapatın.
  • Ses açma ve Güç tuşuna birkaç saniye boyunca basılı tutun.
  • Ekranda logo görünce, tuşlarda basmayı bırakın.
  • Cihaz kurtarma moduna girdiğinde, güç tuşu ile ‘reboot to bootlader’a gelin.
  • Cihazınızda artık fast boot modu açılacaktır.

General Mobile cihazlarda fast boot modu açmak

  • General Mobile cihazınızı kapatın.
  • Ses yükseltme ve Güç tuşuna aynı anda basılı tutun.
  • Logoyu gördüğünüzde tuşlara basmayı bırakın.
  • Artık telefon kurtarma moduna girecektir.

Fast boot modu nasıl kapatılır?

Fast boot modunu kapatmanın üç temel yolu vardır.

  1. Android cihazı yeniden başlatmak
  2. Android Multi-Tools’u kullanmak
  3. Minimal ADB & Fast Boot Tool’u kullanmak

Fast boot modunu kapatmanın en kolay yolu, cihazı yeniden başlatmaktırFast boot modunu kapatmak için güç düğmesine basılı tutarak cihazı kapatın. Daha sonra tekrardan açın.

Bu modda kalan Android cihazı kurtarmak için güç düğmesine 10 saniye basılı tutun. Cihaz bir kez titrer ve ardından yeniden başlatılır. Aşağıda sayılan sorunlar ortaya çıktığında çözüm sadece baştan başlatmadır.

  • Telefonun siyah ekranda takılı kalması,
  • Android güncellemesinin yüklenmemesi,
  • Uygulamaların çökmesi ya da yanıt vermemesi,
  • Telefonun açılmaması.

Android Multi-Tools, herhangi bir teknik zorlukla karşılaşmadan yüklenen bir Windows programıdır. Bu programda yönetici olarak oturum açın. Fast boot modunda takılı kalan Android cihazı, bilgisayara bağlayın. Program arayüzünden ‘Exit fastboot mode’u seçin.

Minimal ADB & Fast Boot Tool, root bulunan Android cihazlar içindir. Minimal ADB & Fast Boot Tool sayesinde fast boot modundan kolayca çıkılır. Bu araç aslında bootloader kilidini açmayı sağlar. Custom ROM yüklemeye de yardımcı olur. Android SDK’yı da yüklemeye gerek yoktur.

Android cihazınızı fast boot modundan çıkarmak için aşağıdaki adımları takip edin.

  • Android cihazınızı USB kablosu ile Windows bilgisayara bağlayın.
  • Minimal ADB and Fastboot Tool’u bilgisayara kurun.
  • Kurulum dizinine gidin (Bilgisayarım > C sürücüsü > Program Files > adb folder).
  • Dosya Gezgini ile çıkarılan klasörü açın. Shift tuşuna basılı tutun. Sonra boş bir yere sağ tıklayıp ‘Komut penceresini aç’ı seçin.
  • Komut istemi açıldığında, ‘fast boot devices’ komutunu girin.
  • Fast boot restart komutunu girin. Cihazın yeniden başlatılacak ve fast boot modundan çıkılacaktır.

Fast boot modu hangi cihazlarda kullanılır?

Fast boot, Android işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılır. Fast boot, bazı gizli temel flash dosyalara erişimi sağlar. Birtakım düzenlemeler ve yeni yüklemeler yapmak için de kullanılır. Fast boot’un yalnızca Android cihazlarda kullanılması mümkündür. Android cihazların tümünde kullanımı söz konusu değildir.

Üreticilerin büyük çoğunluğu, kullanıcıların bu tür temel dosyalara erişimini kısıtlamıştır. Bu nedenle bazı cihazlarda fast boot modunu açmak bile mümkün değildir. Fast boot işleminden önce, Android cihazın uyumlu olup olmadığına bakılması gerekir.

Android cihaz, fast boot ile uyumlu değilse, bu işlemin üretici tarafından engelleniyor olması muhtemeldir. Böyle durumlarda kullanılabilecek farklı yöntemler vardır. Bunların en iyisi, üretici markanın yetkili teknik servisi ile iletişim kurmaktır. Yetkili servis, çoğu zaman cihaza uzaktan bağlanır. Bu yolla erişim işlemlerini gerçekleştirir.

Fast boot modunu kullanmak cihaza zarar verir mi?

Fast boot, Android cihazın tümüne etkili olacak bir müdahale gerçekleştirir. Android cihaz üreticilerinin çoğu, fast boot kullanımını ve temel dosyalara erişimi engeller.

Engellemeye rağmen bir şekilde bu işlem gerçekleştirildiğinde cihaz, garanti kapsamı dışına çıkar. Bu durumun önüne geçmek için fast boot hakkında tecrübeli olmayanlara denemeleri önerilmez. Fast boot ve benzeri işlemler için sorun yaşanmaması adına yetkili teknik servise başvurmak daha uygundur.

Fast boot komutları

Fast boot, Android cihazlar için bir tanı aracıdır. Google tarafından, USB veya ethernet üzerinden önyükleyicilere erişmek için bir protokol olarak tanımlanıyor. Fast boot, Android cihazlardaki flash dosyaları doğrudan değiştirmeye yardımcı olur. Fast boot modu, kurulum ve güncellemelerde faydalı olan alternatif bir kurtarma modudur.

Fast boot, kurtarma moduna benzer birebir aynısı değildir. Kurtarma modu alternatifi olan Android SDK’ya (Yazılım Geliştirici Kiti) dahil olarak gelir. Aslında Android ön yükleyicinin bir parçasıdır. Fast boot, ikincil bir yazılım olarak kabul edilir. Bu da cihaza, Android işletim sistemi yüklü olmasa bile erişimi sağlar.

Android işletim sistemi ile çalışan telefonların kullanımı gittikçe artmaktadır. Böylece Android’e özgü kavramlar da  yaygınlaşmaktadır. Bu kavramların en başına da  telefon açısından hayati öneme sahip fast boot gelir. Fast boot modu; Android cihazlarda bulunan işletim sistemini yeniden yüklemeyi sağlar. Fast boot ile kullanıcılar, kök dosya olarak adlandırılan dosyalara erişim sağlar. Bu mod ile üretici firmanın yayınlamış olduğu Android sürümlerine ulaşmak mümkündür. Bağımsız geliştiricilerin piyasaya sürdüğü Android sürümlerini de indirmeyi sağlar.

Bazen de Android cihazlarda belirli kodlarda Fast boot işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Aşağıdaki tabloda bazı fast boot komutları ve bu komutlar sonucu gerçekleşen işlemler yer almaktadır.

Komut İşlem
fastboot flash recovery dosya.img Yolu gösterilen recovery dosyanın cihaza yüklenmesini sağlar.
fastboot flash boot dosya.img Yolu gösterilen kernel dosyasının cihaza yüklenmesini sağlar.
fastboot flash system dosya.img Yolu gösterilen sistem dosyasının cihaza yüklenmesini sağlar.
fastboot devices Cihazınızın bilgisayar tarafından görülüp görülmediğini kontrol etmeye yarar.
fastboot reboot Bu komut ile cihazın yeniden başlatılması mümkündür.
fastboot reboot-bootloader Cihaz Fast boot modunda başlatılır. Bir tür yeniden başlatmadır. Bootloader modunda başlamayı sağlar.
fastboot erase recovery Bu komut ile daha önce yüklenmiş recovery’nin silinmesi mümkündür.
fastboot erase boot Bu komut ile daha önce yüklenmiş kernel’in silinmesi mümkündür.
fastboot erase system Bu komut ile daha önce yüklenmiş sistemi silmek mümkündür. Recovery modundaki format system seçeneği gibi, cihazda yüklü Android sistemini siler.
fastboot getvar anti Bu komut cihazda Anti-Rollback kontrolünün olup olmadığını gösterir. Anti 1-2-3 yazarsa cihazınıza Anti Rollback kontrolü yok demektir. Eğer 4 yazarsa Anti Rollback kontrolü vardır, sürüm düşürme işlemleri yapamazsınız.
fastboot oem device-info Bu komut cihazınızın bootloader kilidi ve birkaç şey daha hakkında bilgi verir. Bazı güvenilir olmayan satıcılarda kilit durumu yanlış gösteriliyor. Bu komut yardımıyla bootloader durumunuzu kontrol etmek mümkündür.
fastboot oem lock Bu komut Bootloader kilidinin kapatılmasını sağlamaktadır. Bu komutun cihazınızı bozmaması için sistem üzerinde hiçbir değişikliğin yapılmaması lazım. Cihaz global kayıtlı ise global rom yüklü olmalı. TWRP, Orange Fox gibi custom recoveryler kurulu olmamalı. Root gibi işlemler de olmamalıdır. Eğer bunlardan biri mevcut iken bu komutu yazarsanız ‘System has been destroyed’ hatası alırsınız.
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.