Neden Rüya Görüyoruz?

Neden Rüyalar görüyoruz; Neden hayal ettiğimiz sorusu binlerce yıldır filozofları ve bilim adamlarını büyüledi. Rüyaların işleviyle ilgili bilimsel araştırmalara rağmen, neden yaptığımız konusunda hala sağlam bir cevabımız yok. Ancak, rüya hakkında çok fazla şey belirsiz olsa da, birçok uzman rüyaların amacı üzerine teoriler geliştirdi ve yeni ampirik araştırmalar daha fazla netlik sağlıyor. Rüyada rüya görmek, rüyadaki olayların bir bir yaşanacağına ve gerçekleşeceğine delalettir. Bazı kimseler için bu rüya; güzel gelişmeler, iş hayatında elde edilen başarılar, sorunların çözüme kavuşması ve hayal edilen her şeyin gerçekleşmesi demektir.

Neden Rüya Görüyoruz

Daha belirgin rüya teorilerinden bazıları, rüya görme işlevinin anıları birleştirmek, duyguları işlemek, en derin arzularımızı ifade etmek ve potansiyel tehlikelerle yüzleşmek için pratik kazan mak olduğunu iddia eder.

Birçoğu, tekil bir teoriye uymak yerine bunların ve diğer nedenlerin bir kombinasyonu nedeniyle hayal ettiğimizi önermektedir. Buna ek olarak, birçok araştırmacı rüya görmenin zihinsel, duygusal ve fiziksel refah için gerekli olduğuna inanırken, bazı bilim adamları rüyaların gerçek bir amaca hizmet etmediğini ileri sürmektedir.

Sonuç olarak, birçok teori önerilse de, neden hayal ettiğimiz konusunda tek bir fikir birliği ortaya çıkmadı.

Rüya Nedir?

Bir rüya, uyku sırasında yaşanan görüntüleri, düşünceleri ve duyguları içerir. Rüyalar olağanüstü yoğun veya duygusaldan çok belirsiz, geçici, kafa karıştırıcı ve hatta sıkıcı olabilir. Bazı hayaller neşeli, diğerleri korkutucu veya üzücü. Bazen rüyaların net bir anlatımı var gibi görünürken, birçoğu hiç mantıklı gelmez.

Rüya ve uyku hakkında birçok bilinmeyen vardır, ancak bilim adamlarının bildikleri, uyanık olduklarını hatırlasalar da hatırlamasalar da, neredeyse her gece uyuduklarında herkesin hayal ettiği şeydir .

rüya görmek

En canlı rüyalar hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında gerçekleşir ve bunlar hatırlamamız en muhtemel rüyalardır. Hızlı olmayan göz hareketi (REM olmayan) uyku sırasında da rüya görüyoruz, ancak bu rüyaların daha az hatırlandığı ve daha sıradan içeriğe sahip olduğu bilinmektedir.

Hayalleri incelemek insanların kafalarının içine gizlendikleri için özellikle zor.

Geleneksel olarak rüya içeriği, uyanık olduktan sonra hayalperestin öznel hatırlamaları ile ölçülür. Bununla birlikte, gözlem gittikçe artan bir şekilde laboratuvarda objektif değerlendirme yoluyla da gerçekleştirilmektedir.

Bir çalışmada, araştırmacılar, uyanma üzerine hayalperestlerin raporları tarafından desteklenen manyetik rezonans görüntüleme (MRI) desenlerini kullanarak insanların gerçek zamanlı olarak hayal ettiklerini izleyebilen temel bir rüya içerik haritası bile oluşturdular.

Ama belirli bir rüyada olanın ötesinde, neden hiç hayal ettiğimiz sorusu var. Aşağıda, rüya görme amacı ve bu açıklamaların belirli rüyalara nasıl uygulanabileceği ile ilgili en önemli teorileri detaylandırıyoruz.

Düşler Bilinçsiz İfade Sağlar

Psikanalitik bakış açısıyla tutarlı olarak, Sigmund Freud’un rüya teorisi, rüyaların bilinçsiz arzuları, düşünceleri, dileklerin yerine getirilmesini ve motivasyonları temsil ettiğini gösterir . Freud’un kişilik görüşüne göre, insanlar bastırılmış özlemler ve saldırgan ve cinsel içgüdüler gibi bilinçli farkındalıktan kaynaklanan ilkel düşüncelerle yönlendirilir .

Freud’un iddialarının birçoğu reddedilirken, bazı uzmanlar, bastırılmış düşüncelerin genellikle rüyalarda ortaya çıktığı fikrinin arkasında bir geçerlilik olduğuna inanmaktadır. Aslında, araştırma, bir şeyin bastırılmasının rüya görmeye neden olduğu rüya geri tepme teorisi olarak da bilinen bir rüya geri tepme etkisi olduğunu göstermektedir.

En Gerçek Dilekleriniz

Freud, bastırılmış özlemlerin hayallerimiz aracılığıyla farkındalığımıza girdiğini düşünüyordu. Freud ayrıca, sembolik anlamı rastgele görünen görüntülerden ve rüyaları oluşturan duygusal içerikten ayırarak bir rüya yorumu yöntemi yarattı.

Bu ideoloji altındaki rüyaların amacı, bu bastırılmış istekleri ve en derin arzuları yüzeye getirmektir, böylece hayalperest bu bastırılmış duygularla yüzleşebilir ve uzlaşabilir. Ünlü ” Hayalleri Yorumlama ” adlı kitabında Freud, hayallerin “bastırılmış isteklerin gizlenmiş yerine getirilmesi” olduğunu yazdı.

Ayrıca rüyaların iki farklı bileşenini tanımladı: tezahür içeriği ve gizli içerik. Manifest içeriği gerçek görüntüler, düşünceler oluşur ve süre içerik rüya içinde bulunan gizli içerik rüya gizli psikolojik anlamını ifade eder.

Freud’un teorisi bugün hala popüler olan rüya yorumunun yükselmesine katkıda bulundu . Araştırma, tezahür içeriğinin bir rüyanın gerçek psikolojik önemini gizlediğini gösteremese de, birçok uzman rüyaların duygu ve stresli deneyimleri işlemede önemli bir rol oynadığına inanmaktadır.

Düşler Zihinsel İşlemenin Yan Ürünüdür

İlk olarak Allan’da J. Allan Hobson ve Robert McCarley tarafından önerilen aktivasyon-sentez rüya modeline göre, beyindeki devreler REM uykusu sırasında aktive olur. Bu süreç, amigdala ve hipokampus dahil olmak üzere duygular, duyumlar ve anılarla ilişkili limbik sistemin alanlarının bir dizi elektriksel beyin impulsu yaratmasına neden olur.

Bu teoriye göre, beyin bu içsel aktiviteyi sentezler ve yorumlar ve bu sinyallerde hayal olarak deneyimlediğimiz anlam bulmaya çalışır.

Bu model, rüyaların uyku sırasında beyin tarafından üretilen bu sinyallerin öznel bir yorumu olduğunu düşündürmektedir. Uyandığımızda, aktif zihinlerimiz, rüyanın çeşitli görüntülerini ve bellek parçalarını bir araya getirerek uyumlu bir anlatı oluşturur.

Rastgele Anlamlı Oluyor

Bu teori, hayallerin kendi başlarına maksatlı bir işleve hizmet etmediğini iddia etse de, Hobson’un teorisi rüyaların tamamen anlamsız olduğuna inanmaz. Bunun yerine, rüya görmenin “en yaratıcı bilinçli durumumuz olduğunu, bilişsel öğelerin kaotik, kendiliğinden yeniden birleşmesinin yeni bilgi konfigürasyonları ürettiğini öne sürdü: yeni fikirler.

Bu fikirlerin çoğu veya hatta çoğu saçma olabilirken, hayali ürünlerinin birkaçı bile gerçekten yararlı olsa da, rüya zamanımız boşa gitmeyecektir. ”  Aktivasyon-sentez hipotezinde rüyalar bir derlemeden başka bir şey değildir. Rastgele düşünceler, imgeler ve uyku zihninde görünen anılar.

Ancak uyandığımızda, deneyimleri anlamak için görüntüleri bir hikayeye çekiyoruz. Bu şekilde, somut bir temeli ya da anlamlı bir anlamı olmayan rüyalar sonuç olarak hayalpereste yeni bağlantılar kurmaya, faydalı fikirlere ilham vermeye ya da uyanık yaşamlarında epifaniler yaratmaya neden olabilir.

Düşler Anıları Sıralar ve Konsolide Eder

Bilgi işleme teorisine göre, neden uyuduğumuza ilişkin ana açıklamalardan biri, uykunun bir önceki gün topladığımız tüm bilgi ve anıları birleştirmemize ve işlememize izin vermesidir. Bazı rüya uzmanları, rüya görmenin bu deneyim işlemenin bir yan ürünü veya hatta aktif bir parçası olduğunu ileri sürmektedir.

Bu model aynı zamanda rüyayı, uyku sırasında anılar birleştirildiğinde beyin sinirsel aktivitesinin bir yan etkisi olarak açıklayan kendi kendini örgütleme rüyası kuramı olarak da bilinir.

Bu bilinçsiz bilgi dağıtım süreci sırasında, anıların güçlendirilmesi veya zayıflatılması önerilmektedir.

Kendi kendini örgütleme rüya teorisine göre, hayal ederken, yararlı anılar daha güçlü hale gelirken, daha az yararlı olanlar kaybolur.

Araştırma, bir kişi bunları yapmayı hayal ettiğinde karmaşık görevlerde iyileşme bu teoriyi destekler. Çalışmalar ayrıca, REM uykusu sırasında, düşük frekanslı teta dalgalarının ön lobda, tıpkı insanlar uyanıkken bilgiyi öğrendikleri, sakladıkları ve hatırladıkları gibi daha aktif olduklarını göstermektedir.

Bellek Filtresi

Bilinçli saatlerimizde çok sayıda veri ve hatıra biriktiririz – her birini canlı bir şekilde hatırlamak için çok fazla. Bu teoriye göre, hayal ettiğimiz zaman, beynimiz tüm bu bilgileri sıralar, yoğunlaştırır ve dosyalar. Bu süreç uyku zihnimizde hayatımızdaki tüm faaliyetleri ve düşünceleri yansıtan imgeler, izlenimler ve anlatılar (rüyalarda olduğu gibi) olarak ortaya çıkar.

Aslında, araştırmacılar anıların kısa süreli hafızadan uzun süreli hafıza depolamaya geçtikçe rüyalarda ortaya çıkan hafıza parçaları oluşturulduğunu göstermiştir.  Bu teori altında, garip veya saçma hayalleriniz, uzun süreli depolama için hedeflenen başkalarıyla silindiği veya karıştırıldığı için anıların bir anı olabilir.

Hayal Gücünün Yüksek Olması

Rüyalar hakkında başka bir teori, amaçlarının sorunları çözmemize yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Bu rüya görme kuramında, kısıtsız, bilinçsiz zihin, bilinçli dünyanın sık sık boğucu gerçekleri tarafından yükümlü iken sınırsız potansiyelini dolaşmakta özgürdür. Aslında, araştırma rüya görmenin yaratıcı düşüncenin etkili bir destekleyicisi olduğunu göstermiştir.

Her Gece Düşünce Kuruluşu

Hayallerinizin saçmalıklarına ya da alışılmadık içeriklerine güvenmek, mesajlara alışkınsanız epifanilere ilham verebilir. Bilimsel araştırmalar ve anekdot kanıtlar, birçok insanın ilham almak için hayallerini başarıyla benimsediğini ve büyük “aha” anları için hayallerini kredilendirdiğini destekliyor.

Özellikle, anılar ve fikirler arasında (birçok rüyada olduğu gibi) beklenmedik bağlantılar kurma yeteneği, yaratıcılık için özellikle verimli bir zemin oluşturur.

Resimlerdeki Rüyalar Hayatınız

Süreklilik hipotezi altında rüyalar, kişinin gerçek yaşamının bir yansıması olarak işlev görür ve bilinçli deneyimleri rüyalarına dahil eder. Fakat rüyalar uyanık yaşamın basit bir tekrarı yerine, bellek parçalarının bir parçası olarak ortaya çıkar.

Bununla birlikte, bu teori, daha utanç verici, korkutucu veya duygusal olarak yükselen bileşenler gibi uyanık yaşamın bazı bölümlerinin neden diğer anlar olmasa da rüyalarda tekrar oynandığını açıklamaz.

Yine de, çalışmalar REM olmayan uykunun bildirimsel bellekle (daha sıkıcı, rutin şeyler) daha fazla ilişkili olabileceğini gösterirken, REM rüyaları daha duygusal ve öğretici anılar içerir. Bu nedenle, araştırmanın gösterdiği gibi, REM olmayan rüyaların çoğunu hatırlamadığımız gibi, bir önceki gece hayal edebileceğimiz tüm temel, günlük içeriği hatırlamayabiliriz.

Gecelik Tekrarlar

Süreklilik hipotezi altında, rüyalar uyanık yaşam deneyimlerini tekrarlar, ancak sadece gerçek yaşamdan seçici deneyimler dahil edilir. Anılar, yeni öğrenme ve deneyimleri uzun vadeli belleğe dahil etmenin bir parçası olarak rüyalarımızda kasten parçalanabilir. Yine de, anılarımızın bazı yönlerinin neden hayallerimizde az ya da çok öne çıktığı konusunda pek çok cevaplanmamış soru var.

Düşler Hazırlanıyor ve Koruyor

İlkel içgüdü prova ve uyarlanabilir strateji kuramları, kendimizi daha iyi hazırlamayı ve gerçek dünyadaki tehlikelerle yüzleşmeyi hayal ettiğimizi öneriyor. Sosyal simülasyon işlevi veya tehdit simülasyonu olarak hayal, hayalpereste, önemli becerileri, özellikle de vahşi bir hayvandan kaçınma gibi potansiyel olarak tehlikeli olan becerileri uygulamak için güvenli bir ortam sağlar.

Bu yüzden, hayal ederken, bize hayatta kalma potansiyeli arttırmak ve bu tür senaryoları ele almak için korkutucu olandan utanç verici olana kadar gerçek anlamda zihinsel yetenekler geliştirmek için savaş veya uçuş içgüdülerimizi biliyoruz.

Sanal Gerçeklik Savaşı veya Uçuş Uygulaması

Tehdit simülasyon teorisi altında, uyku beynimiz, bizi bir takipçiden kaçmak veya bir uçurumun üzerinden düşmek gibi hayatı tehdit eden senaryolar için hazırlamak için eski savunma veya uçuş savunma mekanizmamızı kullanır. Teori, bu becerilerin rüyalarımızda uygulanmasının veya prova edilmesinin bize evrimsel bir avantaj sağladığını ve bu kadar çok rüyanın neden korkunç, dramatik veya yoğun içerik içerdiğini açıklamaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Ek olarak, bu simülasyon modeli, çoğumuzun çıplak bir yerde görünmesi, halka açık bir şekilde tuvalete gitmesi veya bir final için çalışmayı unutması gibi, çoğu insanın deneyimlediği çoğu zaman utanç verici, stresli, duygusal olarak dolu veya garip rüya anlatılarını anlamlandırmak için çalışır. sınav. Bu teori, bu hayallerin gerçek dünyadaki bu deneyimlerden kaçınmamıza, bunlarla başa çıkmamıza veya bu deneyimlere katlanmamıza yardımcı olmayı amaçladığını iddia eder.

Düşler Duyguları Sürdürmeye Yardımcı

Duygusal düzenleme rüya teorisi, hayallerin işlevinin, uykumuzun güvenli alanındaki duygularımızı veya travmamızı işlememize ve başa çıkmamıza yardımcı olduğunu söylüyor.

Araştırmalar, duyguların işlenmesinde yer alan amigdala ile bilgiyi yoğunlaştırma ve kısa süreli hafızadan uzun süreli bellek depolamaya taşımada hayati bir rol oynayan hipokampüsün, canlı, yoğun rüya görme sırasında aktif olduğunu, rüya görme, bellek depolama ve duygusal işleme arasındaki bağlantı.

Bu teori, REM uykusunun duygusal beyin regülasyonunda hayati bir rol oynadığını düşündürmektedir. Ayrıca bu kadar çok düşün neden duygusal olarak canlı olduğunu ve duygusal veya travmatik deneyimlerin tekrar tekrar ortaya çıkma eğilimini açıklamasına yardımcı olur. Aslında, araştırmalar duyguları işleme yeteneği ve bir kişinin aldığı REM uykusu miktarı arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

İlginç bir şekilde, araştırma, hayallerini başkalarıyla paylaşan insanlar arasında artan empatiye işaret ediyor, rüyaların toplumu ve kişiler arası desteği teşvik ederek başa çıkmamıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Uyurken Psikoterapi

Duygusal düzenleme modeli, hayallerin bir psikoterapi biçimi olarak işlev görmesini ve hayalperestin farklı düşünceler ve duygular arasında bağlantı kurmasını, zorlukları işlemesini ve güvenli bir ortamda rahatsız edici deneyimlerle baş etmesini sağlar.

Bu rüyadan iyileşme bakış açısı, birçok insanın rüyalarında bildirdiği duygusal olarak yüklü içerikle desteklenir. Hayalperestler arasında paylaşılan birçok içerik benzerliği ve ortak hayal, empatinin, anlayışın ve paylaşılan kimliğin geliştirilmesine yardımcı olabilir, bu da rüya görmenin başka bir evrimsel avantajı olabilir.

Ayrıca, araştırmalar stres vericilerinin rüyalar sırasında daha az aktif olduğunu ve bu da rahatsız edici olayların işlenmesine yardımcı olabilir ve insanlar uyurken daha rahat bir durumda oldukları için psikolojik iyileşmeyi teşvik edebilir. Duygudurum bozuklukları ve TSSB’si olan birçok insan uyku güçlüğü çekmektedir ve bazı araştırmacılar rüya görme eksikliğinin hastalıklarına katkıda bulunabileceğini düşünmektedir.

Neden Düşlediğimizle İlgili Diğer Teoriler

Neden hayal ettiğimizi açıklamak için başka birçok teorinin de önerildi. Böyle bir teori, rüyaların beynimizin uyku sırasında dış uyaranları (bir köpeğin kabuğu, müzik veya bir bebeğin ağlaması gibi) yorumlamaya çalışmasının sonucudur.

Başka bir teori, hayalleri açıklamak için bir bilgisayar metaforu kullanır. Bu modele göre, rüyalar ertesi gün için beyni canlandırarak, zihinden gelen dağınıklığı “temizlemeye” hizmet eder. Ters öğrenme teorisi unutmayı hayal ettiğimizi göstermektedir. Beynimizin anılar arasında binlerce sinirsel bağlantısı vardır – hepsini hatırlamak için çok fazla.

Dolayısıyla, bu görüş rüya görmenin amacının bu bağlantıları gözden geçirmek ve iptal etmek olduğunu iddia eder. Sürekli aktivasyon teorisinde, düzgün çalışmasını sağlamak için uyurken beyni aktif tutmayı hayal ediyoruz.

Berrak rüya

Berrak rüyalar, hayalperestin bir rüyada olma bilincine sahip olduğu ve genellikle rüya içeriğini yönlendirmek için bazı kontrolleri olduğu rüyalardır. Bu rüyalar nispeten nadirdir. Araştırma, insanların yaklaşık% 50’sinin yaşamları boyunca en az bir berrak rüya gördüğünü ve% 10’dan biraz fazlasının düzenli olarak (ayda iki veya daha fazla kez) olduğunu bildirdiğini göstermektedir.

Bazı insanların neden berrak rüyaları diğerlerinden daha sık deneyimlediği bilinmemektedir. Uzmanlar tam olarak niçin ya da berrak rüya görmenin gerçekleştiği konusunda net değilken, ön araştırmalar beynin prefrontal ve parietal bölgelerinin bu tür rüya deneyiminde önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Araştırmacılar, birçok insanın berrak rüya görmeyi istediklerini ve daha sık deneyimlemeye çalıştıklarını keşfetti. Gerçekte rüya görme, sanal gerçeklik kulaklıklarının ve hiper-gerçekçi video oyunlarının popülaritesi ile karşılaştırıldı, bu da berrak hayalperestlere gerçek dünyanın kısıtlamaları ile sınırsız, nihai, tamamen güvenli, sürükleyici, kendi kendine yönlenen rüya manzarası deneyimi yaşattı.

Berrak rüya görmeyi tetiklemek için potansiyel eğitim yöntemleri arasında bilişsel eğitim, uyku sırasında dış stimülasyon ve ilaçlar bulunur. Bu yöntemler bir umut vaat etse de, hiçbiri titizlikle test edilmemiştir veya etkili olduğu gösterilmemiştir.

Açık olan, berrak rüya ile son derece yaratıcı düşünme ve yaratıcı çıktı arasında güçlü bir bağ bulunmasıdır. Aslında, berrak hayal, berrak hayal gücüne benzer olsa da, araştırma berrak hayalperestlerin yaratıcı görevlerde berrak rüya görmeyenlerden daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir.

Stres Düşleri

Rüyaların bir diğer gizemi de stresli deneyimlerin rüyalarımızda büyük sıklıkta ortaya çıkma eğiliminde olmasıdır. Stres hayalleri, üzücü olandan korkutucu olana kadar, en yoğun olanı genellikle kabus olarak adlandırılan birçok şekilde tanımlanabilir.

Uzmanlar, hayallerimizde belirli stresli rüya içeriğinin nasıl ve neden ortaya çıktığını tam olarak anlamıyorlar, ancak birçoğu neden stres rüyalarımız olduğunu açıklamak için süreklilik hipotezi, uyarlanabilir strateji ve duygusal düzenleme rüya teorileri de dahil olmak üzere çeşitli teorilere işaret ediyor.

Günlük yaşamda ve geçmiş travmalarda stres genellikle uyku sırasında stresli rüyalar olarak ortaya çıkar. Aslında araştırmalar, uyanık yaşamlarında daha fazla endişe yaşayanların ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan kişilerin daha yüksek bir kabus sıklığı ve yoğunluğu rapor ettiğini göstermiştir .

Birçok çalışma, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık bozuklukları olanların daha sıkıntılı rüyalara sahip olmalarının yanı sıra genel olarak uykuda daha fazla zorluk yaşadıklarını göstermiştir.

Buna ek olarak, Bilimsel Raporlar’da yayınlanan bir 2018 çalışması , endişe ve stresli rüya içeriği arasında güçlü bir bağlantı ve uyanma huzur u ile genel olarak iyi olma arasında daha olumlu rüyalarla güçlü bir bağlantı buldu. Araştırmacılar, stres rüyalarının beynin bu stresli deneyimlerle başa çıkmamıza ve anlamlandırmamıza yardımcı olma girişimi olabileceğini düşünüyor.

Sonuç

Açıkçası, hayallerin gerçek işlevini tam olarak ortaya çıkarmak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, gittikçe daha belirgin hale gelen şey, rüya görme teorilerinin çoğunun değer taşıdığıdır. Aslında, sadece bir hipotezin doğru olduğunu varsaymak yerine, birçok araştırmacı rüya görmenin amacının muhtemelen çeşitli rüya teorilerinde önerilen faktörlerin bir patchwork olduğuna inanmaktadır.

Neden hayal ettiğimiz konusunda belirsiz kaldığını bilerek, kendi hayallerimizi bizimle en iyi rezonansa giren ışıkta görmekten çekinmeyin – bu verimli bir fikir üreticisi, duygusal bir işlem alanı, en büyük hitlerimizin bir tekrarlaması olsun (ya da gizli arzular) ya da anlamsız bir görüntü yönetimi.

Ne olursa olsun, kaçırmayın. Hayalleriniz hakkında sorularınız varsa veya herhangi bir uyku veya rüya endişeniz varsa, bir uyku uzmanına danışın. Onlar sizin hayallerinizdir, bu yüzden onlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI