Selçuk Bayraktar Kimdir? Hayatı ve İnovasyon Projeleri

Selçuk Bayraktar, Türk havacılık ve uzay mühendisi, girişimci ve bir Türk savunma şirketi olan Baykar’ın Teknoloji Sorumlusu (CTO’su). Türkiye ve diğer ülkelerdeki çeşitli askeri operasyonlarda kullanılan bir Türk insansız hava aracı (İHA) olan Bayraktar Tb2’nin gelişimine öncülük etmesiyle tanınır.

Bayraktar, 7 Ekim 1979’de İstanbul Sariyer’de doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamış, yüksek lisansını 2002 yılında aynı üniversiteden almıştır. Daha sonra doktorasını Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Georgia Institute of Technology‘de sürdürdü ve burada kontrol ve robotik üzerine odaklandı.

Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Bayraktar, kardeşi Haluk Bayraktar ve eşi Özge Bayraktar ile birlikte Baykar’ı kurdu. Şirket başlangıçta endüstriyel otomasyon sistemleri ve robotik üzerine odaklanmış, ancak daha sonra Bayraktar TB2 İHA‘nın geliştirilmesiyle savunma sanayine genişlemiştir.

Baykar‘daki görevinin yanı sıra Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mütevelli heyet başkanlığı görevini yürütmektedir. 2016 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu’nun Bilim ve Teknoloji Ödülü de dahil olmak üzere havacılık endüstrisine katkılarından dolayı birçok ödülle tanındı.

Türkiye ve diğer ülkelerdeki çeşitli askeri operasyonlarda kullanılan bir Türk insansız hava aracı (İHA) olan Bayraktar Tb2’nin geliştirilmesine öncülük etmesiyle tanınır. Kariyeri boyunca başka birçok projede yer aldı. Bayraktar’ın yer aldığı önemli projelerden bazıları şunlardır:

Baykar AKINCI TİHA: Baykar AKINCI, Türk Silahlı Kuvvetleri için tasarlanmış yüksek irtifalı, uzun dayanımlı insansız muharebe hava aracıdır (UCAV). Bayraktar, havadan karaya füzeler ve güdümlü bombalar da dahil olmak üzere çeşitli yükleri taşıyabilen ucav’nin geliştirilmesinde öncü rol oynadı.

Baykar Bayraktar Taktik Blok 3 (TB3): Bayraktar TB3, genişletilmiş menzil, geliştirilmiş dayanıklılık ve artırılmış taşıma kapasitesi gibi gelişmiş yeteneklere sahip Bayraktar Tb2’nin yükseltilmiş bir versiyonudur. Bayraktar, Tb3’ün tasarım ve geliştirilmesinde yer aldı.

Baykar MİUS: Baykar MİUS (Mikro İnsansız Uçak Sistemi), kentsel savaş ve keşif görevleri için tasarlanmış küçük bir insansız hava aracıdır. Bayraktar, mius’un gelişiminde öncü bir rol oynadı.

T3 Vakfı: Selçuk Bayraktar, 2018 yılında eşi Özge Bayraktar ile birlikte T3 Vakfı’nı kurdu. Vakıf, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarına odaklanarak Türkiye’de eğitim ve girişimciliği teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Uçan Araba: Baykar’ın uçan bir araba geliştirmek için çalıştığı ve Selçuk Bayraktar’ın da projede yer aldığı bildiriliyor. Uçan araba hala geliştirme aşamasındadır ve yetenekleri ve çıkış tarihi ile ilgili ayrıntılar henüz açıklanmamıştır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI